Besök på Aktivitetsfabriken (fd Hiab)

Vi besökte Aktivitetsfabriken (fd Hiab) och och kikade på lokaler. Förslaget var att vi kan använda väggarna längst ner och en del av den högra sidan. Takhöjden är ca 8-9 m och bredden blir ca 20-25m med ett avbrott för fönstret. Resten av hallen är tänkt att bli en allhall för ex idrott som innebandy och mässor/event.  Lokalerna har flera andra verksamheter, bl.a Hudikgympan, Hudik Gym och I Balans idrottscenter och en del av deras medlemmar förmodligen också intresserade av att klättra. Där finns gemensamma omklädningsrum och de håller på att bygga en cafeteria i entrén. Läget är väldigt bra.

Vi diskuterade om vi kommer att störas av övrig aktivitet i hallen då det kommer vara en öppen planlösning och om det breda fönstret begränsar oss då väggen byggs på var sida. Väggytan är också något liten och det är troligen inte möjligt att utöka och bygga mer klättervägg i framtiden.

Det som vuxit mest inom klättring på senare år är bouldring där man klättrar på låg höjd och där man landar på en mjuk matta vid fall och inte använder säkring via rep. Det är lättare att komma igång med jämfört med repklättring då det inte krävs någon speciell utrustning annat än ett par skor.  Många klubbar idag erbjuder bara bouldring och det är lättare att hitta en lokal då det inte kräver så mycket takhöjd. Tomma lokaler med 10m+ i takhöjd och rimlig hyra är inte så lätta att hitta. I första hand söker vi en lokal för både bouldring och topprepklättring eftersom vi vill kunna lära ut hur man klättrar sport- och klippklättring utomhus. Då behövs en repvägg för att lära sig säkra med rep och sele, klättra led och göra ankare.

Hur du ett tips på en ledig lokal i eller nära Hudiksvall får du gärna höra av dig!